Afrikanske restauranter i Oslo
Tekst & foto: Nora Sæter og Redaksjonen
Det afrikanske kjøkken tilbyr en oase av gode smaker, kjøttretter og elementer du kanskje aldri har prøvd før – både senegalesisk, somalisk og etiopisk.
Vi har samlet tre av byens kanskje beste afrikanske restauranter, og på en av dem kan du endelig prøve Tiktok-hypen fufu!
Njokobok: Delemat og fellesskapsstemning
I hjertet av Tøyen kan få servert klassisk vestafrikansk mat fra Senegal! Og som en herlig bonus får du gjøre det til afro-blues, i et hav av planter. Denne restauranten er full av sjarm, og kjent for sitt store utvalg grillretter, hjemmelagde juicer og rause porsjoner.
Det senegalesiske kjøkken består gjerne av grillet fisk og kjøtt, servert med ris, grønnsaker og andre småretter. Njokobok kan oversettes til “velbekomme” eller “vi deler”, og på denne nabolagsrestauranten oppfordres man til å komme sammen, og ta seg god tid til å nyte et måltid i fellesskap. Maten her er upyntet og lokalet fylt med både stamgjester og nysgjerrige.
På menyen finner du blant annet den velkjente retten Thiebou yapp, kanskje bedre kjent som jollof rice, som er en smaksrik risrett med tomatsaus og kjøtt. I tillegg kan du prøve Mborokhé – en sjøgrønn kjøttgryte i en saus laget på kassavablad, eller Brochette St. Jacques (grillet kamskjell) og Dibbi (en gatematvariant av lammekjøtt).
Maten her kommer i store porsjoner, slik at man kan dele og smake masse forskjellig! Her kan det være lurt å forhøre deg om hvor mye mat og tilbehør som trengs.
Undertegnede kan anbefale å bestille stekt plantain (kokebanan på norsk), som er en fastere og saltere variant av en banan. Småretten er billig og god, og passer til nærmest alle andre retter på menyen. Kveldens vinner! Alle grillretter kommer med husets tre løksauser (som for øvrig er kjempegode alle sammen!) På bordet kom også en frisk ingefær- og ananasjuice, som er smakfull og på huset. Det liker vi.
Drikkemenyen inkluderer en håndfull Sørafrikanske viner til hyggelige priser, men det anbefales også å bestille en av husets hjemmelagde juicer. Du kan også prøve senegalesisk te eller kaffe, som passer utmerket til Njokoboks eneste dessert Thiakry (90 kr), som er en søt hirespudding.
Enkelte mandager arrangeres donasjonsbaserte nabolagsmiddager, med stor kom-som-du-er-faktor. En frivillig kokk står for maten, du spiser med nye bekjente og du betaler det du kan!
Åpningstider:
Onsdag - torsdag: 17 - 22
Fredag - lørdag: 17 - 23
Søndag: 17 - 22
Mesob: Etiopisk injera og solid vegetartilbud
I en av Grønlands mest folksomme sidegater ligger en etiopisk-eritreisk restaurant som gjerne blir nevnt først når du spør noen om god øst-afrikansk mat i Oslo. Mesob er en type tradisjonell flettet kurv ment til å bevare mat, som er årsaken til navnet til denne populære restauranten.
I et stort lokale, pyntet med tradisjonelt interiør, kan du bestille store messingfat dekt med injera (en pannekakelignende surdeigs-flatbrød), toppet med fargerike og smakfulle komponenter som biff, spinat og linser. Retten som serveres slik kalles Mesob Special Dinner og koster 410 kroner per hode (Jo flere som bestiller denne, jo billigere blir det!). Og husk, her skal maten deles og spises med hendene! Ideen er at du bruker injeraen som en slags skje for å scoope med deg maten. Som vegetaralternativ koster denne retten 329 kroner per person.
På menyen finner du et utvalg hovedretter som koster mellom 269 og 379 kroner. Prøv for eksempel Key Weth (289 kr), som er en rødlig biffgryte kokt i chili, pepper og smør, eller en Gored Gored (319 kr) som er møre biffbiter stekt i mitmita-krydder, en etiopisk krydderblanding med chili, kardemomme og kryddernellik. Rettene er mer enn mettende, så det kan deles med en venn om du ikke er så sulten.
De har også et solid tilbud for vegatarianeren og veganeren. Du kan gå for en Shiro (269 kr) – en gryte med løk, kikerter og tomat som spises med injera, eller veganske Firfr (239 kr) som er en slags miniversjon av special dinner, med ulike grønnsakskombinasjoner!
Alle rettene serveres med lassevis av injera, og dette er utvilsomt stedet å dra til for å bli ordentlig god og mett. Flere av rettene er ganske sterke, så se på chiliskalaen i den selvlysende (!) menyen eller spør servitøren, så er du sikker på at du klarer å spise det du bestiller!
På drikkefronten tilbys et utvalg afrikansk øl, og dersom du er kaffetørst kan du bestille Jabena (55 kr), tradisjonell etiopisk kaffe som kommer i en vakker keramikk-kanne. Kaffen kan også drikkes seremonielt i et eget sjarmerende kafferom inne i restauranten. Det koster da 215 kroner, men er ment til mange.
Mesob er jordnær, enkel og mettende, og perfekt hvis dere er mange som skal ut å spise!
Psst! Bestiller du to dager i forveien kan selskapet ditt også nyte en Dero (2600 kr), en hel høne med 12 egg.
Åpningstider:
Alle dager fra 13-22
Waaberi: Somalisk på Grønland (her kan du teste fufu!)
Hos denne Grønlands-restauranten får du både kjente og ukjente somaliske retter, til frokost, lunsj eller middag, og til en veldig rimelig penge. En gyllen mulighet til å prøve noe nytt eller bare bli skikkelig god og mett!
Waaberi, som betyr soloppgang eller morgenbønn, ligger på Helga Helgesens plass der hvor Grønlandsleiret og Platous gate møtes. Lokalene er store og rommer mange, og det første som møter en når man kommer inn er en kantine-lignende disk full av ferdiglaget mat.
Her tildeles du en stor laminert meny med bilder av alle rettene, som samsvarer helt med hva man får. Ganske befriende egentlig. Du kan velge mellom laks, kylling, kyllinglår, lammekjøtt, og biffstrimler med enten ris eller pasta – du kan til og med velge mellom tynn og tykk pasta. Hver rett serveres med en banan som gjerne dels opp og spises sammen med maten!
Stedet kan smykke seg med veldig gode priser. Det koster 130 kr for en medium porsjon og 160 kr for en stor, og dette gjelder alle retter. En medium porsjon holdt i massevis for undertegnede.
Mange av rettene her er kjent for hvermannsen, men på menyen finnes også noen spennende retter som du kanskje ikke har hørt om før. Prøv en Suqaar med Soor (130 kr for medium porsjon), som er en variant av den klassiske vest- og sentralafrikanske sideretten fufu. Her snakker vi om en masse laget av maismel som er ment til å dyppe i suqaar – en type biffgryte. Sooren lignet litt på en isoporblokk, men var utvilsomt det mest interessante ved vårt besøk.
Restauranten kan ikke skryte på seg mye vegetarmat, men vi anbefaler den ene retten som finnes – Sudaniskfoul (130 kr) som er en slags bønnegryte med grønnsaker, i tillegg til en Jabati/Sabayad (30 kr) som er et somalisk flakete, pannestekt flatbrød. Her kan man like gjerne velge å legge til en Somalisk Anjero (30 kr), som er en tradisjonell syrlig pannekake populær i nordøst-Afrika. Det hele er smakfullt, ujålete og veldig godt. Vi oppdaget senere at vi hadde fått lov å bestille vegetarretten fra frokostmenyen, som egentlig kun serveres fram til klokken 12
De serverer ikke alkohol, men til maten kan du bestille en mango-drikk (30 kr) eller velge blant en rekke brus og boblevann til mellom 30 og 50 kroner.
Waaberi er både sjarmerende og bakoverlent og et besøk hit føles i det store å hele ut som en autentisk opplevelse som frister til gjentakelse.
Åpningstider:
Alle dager fra 9-21