Matkurs: Himalayan dumplings hos Momo Chhe
[Annonse - Dette er en del av vår Mer av Opplevelser]
Tekst & foto: Taran Hofvind
Dumplings er kanskje noe av det beste det asiatiske kjøkkenet har å by på. Nå kan du lære å lage den nepalske varianten i Momo Chhe’s nye restaurant i Oslo!
Denne typen dumplings kalles momos og dyktige Bijay inviterer til en sosial og lærerik opplevelse med den smakfulle retten i fokus.
Psst! Har du sett videoen vi har delt om Dumplings hos Momo Chhe på Tiktok?
Denne opplevelsen er en del av vår Mer av Opplevelser. Sammen med lokale aktører tester og setter vi sammen unike opplevelser, og hvis vi liker det finner du det her!
Spis og lag “mors momos” fra Himalaya
Momo er en type dampet dumpling med opprinnelse fra Tibet og er utbredt i den indiske Himalaya-regionen. Før vi har rukket å sette oss omtrent, får vi servert kveldens første momos og det er utvilsomt godt!
Etter en introduksjon og litt interessant historie når vi sitter og koser oss med dumplings Bijay har forberedt, blir man delt opp i grupper som bytter på å kjevle ut deigen og å forme selve dumplingsen med fyll inni. Dette er en spesiell teknikk som er noe utfordrende, men veldig gøy å lære seg.
Bijay er selv fra Nepal og lager momos inspirert av det han fikk servert av sin mor som barn. Han er påvirket av Himalayas urfolks matkulturer, blant annet ved at han kun bruker lokalt tilgjengelige og bærekraftige råvarer. På dette kurset lager man to ulike varianter, en med svinefyll og en vegetar med soppfyll.
Når alle har fått prøve seg på å lage dumplings dampes de og serveres fortløpende, så alle får mulighet til å smake rikelig av det ferske resultatet. Han bruker mest mulig økologiske produkter, og bruker kun økologisk sertifisert kjøtt fra bønder han vet tar dyrevelferd på alvor.
Sausen som serveres ved siden av er nesten like viktig, og sausen Bijay serverer sparer ikke på kruttet. Er du ekstra glad i sterk mat kommer du til å elske denne.
Sosial og hyggelig stund
Å lage og spise momos handler like mye om å være sosial og ha en hyggelig stund med nye og gamle venner som å spise god mat, og det er tydelig i løpet av en kveld med Bijay. Så denne opplevelsen kan være like gøy for både hobbykokkene og de som best liker å nyte resultatet.
Historien til momo i Nepal går tilbake til så tidlig som det fjortende århundre. I nyere tid har også momos blitt mer populært internasjonalt. Denne typen dumpling ligner blant annet på den mer kjente gyoza fra Japan, men er sterkt påvirket av mat fra det indiske subkontinentet med krydder og urter.
Bijay byr også på gode anbefalinger til leskende tilbehør som passer ekstra godt til maten. Disse kan man få kjøpt i baren hele kvelden.
Dumplings-opplevelsen koster 595 kroner, tar cirka halvannen til to timer og passer perfekt for vennegjenger, par eller gode kollegaer som vil lære noe nytt sammen.