Isfiske i Oslo
Av Ida Kristiansen / Foto: @fiskekontot
Stadig flere isfiskere har blitt observert ute på isen i Oslo siste årene. Vi har pratet med Simon Persson (33), en ivrig isfisker som avslører sine tre favoritt isfiskeplasser om vinteren i Oslo. I tillegg til å bidra med litt nybegynnertips til hva du bør tenke på før du skal ut å fiske i kulden.
– På vinteren må man bevege seg ute på vannet for å finne stimen med fisk. Det gjør det litt ekstra spennende. Jeg vil anbefaler alltid å legge ut på en todagers tur. Da kan du kose seg med fisken man får på kroken også. Å kunne tenne opp et bål og grille fisken på kveldstid er en herlig opplevelse, forteller Simon.
Hvordan starter man?
Når Simon skal ut å isfiske har han med seg litt forskjellig i tillegg til fiskestanga, og pakker oftest i en lett ryggsekk. Han har alltid med seg ispigger til ta seg raskt opp av vannet hvis han faller gjennom isen, og brodder som han kan feste på skoene for få bedre feste på isen. Så tar han også med seg en liten sag som han kan bruke for å samle inn ved til bål.
– Et ekstra skift med klær kan være lurt å pakke med. Da man ofte må regne med å gå et lite stykke til vannet man skal fiske. Kle deg lett, og skift til varmere klær med en gang du kommer dit. Da unngår du å bli så fort kald. Hvis du er glad i å gå på ski kan man også kombinere dette på turen.
I tillegg til fiskestangen bruker han en mormyshka. En kule laget av bly, så snøret synker raskere til bunnen. Dette brukes med «sluket» som kalles for en balansepilk, og som agn bruker Simon larvetypen maggot. Han har også med seg en bjelle til å feste på fiskestangen. Da hører man hvis fisken biter når man eksempelvis lager litt mat eller spiser.
– Jeg anbefaler å gjøre litt research og lese om vannene man har tenkt å bevege seg ut på. Hvis man ikke har så mye erfaring er det smart å høre med noen i fiskebutikkene. De har mye erfaring og gode tips til hvor man bør fiske, forteller han.
Unngå nordavind
Når Simon kommer fram til vannet han skal isfiske borrer han ofte flere hull. Siden fisken stort sett oppholder seg i stim, så behøver man ikke å fiske i det samme hullet for lenge. Han regner med at han oftest står ved et hull i rundt fem minutter, men bruker å finne seg en plass han kan lage en «base», hvor det kan brennes bål og spise lunsj når han skal ta en liten pause.
– Når du skal sette deg ned for å fiske, bør du sette deg ned sånn at du får vinden i ryggen. Da blir det ikke like kaldt. Det er heller ikke like fristende å dra ut når det er nordavind. Da blir det bitende kaldt, smiler han.
Når man beveger seg ut på isen er sikkerhet viktig å tenke på. Ispigger er allerede nevnt, men hvis du drar på tur med en eller flere venner kan det også være lurt å ha med seg et tau som er minst 20 meter. Da kan dere hjelpe hverandre opp av vannet med tauet, hvis det trengs
– Man bør tenke på hvor man borrer hullet. Det er viktig å se på innløp og utløp i form av bekker og elver. Dette kan ha stor påvirkning på hvor tykk isen er. Et lite tips er å følge med på hvor dypt det er når du borrer første hullet. Da kan du se hvor tykk isen er, sier Simon.
Simons favorittfiskeplasser
Store Tryvannet - Dette vannet ved Frognerseteren er et fint vann å isfiske på. Ta t-bane 1 mot Frognerseteren og sitt på til siste stopp. Derifra tar det ca 30 min å gå inn til vannet. Her får du mye ørret og abbor og er en enkel tur å starte med.
Harestuvatnet - 15-20 minutter å gå fra Harestua stasjon, som tar rundt 45 minutter med toget fra Oslo S. Anbefales ikke å gå på den sørlige delen, her bør man følge med på strømmen med tanke på sikkerheten. Her kan du få fisk som gjedde, abbor og ørret.
Elvannet - Ta toget til Hakadal stasjon som tar rundt 40 minutter fra Oslo S. Så må man regne med ca en times gåtur inn til vannet. Her kan du ta med skiene og få en fin skitur på kjøpet. Fisken du kan få her er røye og abbor.
📍 Elvannet
Psst! På instagramkontoen @fiskekontot legger Simon ut bilder fra sine fisketurer.