Kolsåstoppene: Panoramautsikt over Oslo og Bærum
Tekst og bilder: Kathrine Skjærum
På utkikk etter en ny topptur? Kolsåstoppene byr på en fantastisk utsikt over Bærum og Oslofjorden og en helt unik geologisk historie. Denne turen er perfekt for en rolig helgetur eller rask utflukt.
Velg deg ut en av toppene, nordre eller søndre Kolsåstopp, eller gjør som oss å ta en rundtur innom begge!
Rundtur til Nordre og Søndre Kolsåstopp
Vi tok en søndagstur til Kolsåstoppene og valgte derfor en mer omfattende tur. Det går nemlig en rundtur som inkluderer både Nordre og Søndre Kolsåstopp. Vi startet turen ved Stein gård, hvor du kan parkere bilen, eller ta 150-bussen fra Gullhaug/Oslo Bussterminal, som stopper rett ovenfor parkeringsplassen. Vi tok turen som gikk mot Nordre Kolsås først, videre forbi Sætertjernet og opp til Søndre. Fra Søndre gikk vi nedover og forbi KIF-hytta, og tilbake mot Stein gård.
Psst! Du kan også se ruten hos UT.no og få turtips for å forlenge turen.
Nordre Kolsåstopp: 379 meter over havet
Fra parkeringsplassen fulgte vi skilting og den blåmerkede stien oppover til Nordre Kolsåstoppen. Terrenget startet først på grusvei før det gikk over til sti videre oppover med noen bratte partier. Noen par ganger tvilte vi på om vi gikk rett vei, da stien ofte kan splittes. Da gjaldt det å holde stø kurs frem til man kom til neste skilt, og ikke ta av noe sted. Vi brukte god tid da vi ikke hadde noe hastverk, og gikk opp til Nordre Kolsås på under en time.
Da vi kom til toppen kunne vi nyte en flott utsikt over Bærum og Oslofjorden i det fjerne. Her var det flere fine steder å slå seg ned på fjellet for å ta en liten pause, og kikke utover skogslandskapet med Oslofjorden og byen i det fjerne. Vi tok oss en deilig lunsjpause ved utsikten før vi fortsatte videre til Søndre Kolsåstopp.
Flere deler av denne turen er gjennom et naturreservat, derfor er det båndtvang om du har med deg hund, ulovlig å fyre bål, og som alle andre steder i marka, rydde opp søppel etter deg 💜
Søndre Kolsås: spennende geologi og fantastisk utsikt
Nedover mot Søndre Kolsås gikk vi forbi Sætertjernet, hvor vi kanskje hadde håpet på et bad, men dette er bare et lite tjern i skogen som ikke fristet noe særlig. Vi merket oss at det var en del multeblader og mye blåbærris. Kanskje en destinasjon for høstens sanking?
Psst! Glad i å dra på sopptur om høsten? Vi har delt flere steder vi drar for å finne sopp i Oslomarka, samt noen gode tips!
Når du har nådd toppen av Søndre Kolsåstoppen, kan du virkelig nyte utsikten! Om du likte Nordre, vil du kanskje bli enda mer imponert av å se byen enda nærmere. Herfra ser vi T-banen som slynger seg gjennom byen, båtene i Oslofjorden i det fjerne, og en virkelig vidstrakt utsikt. På denne toppen var det også bedre plass, både for å sitte litt mer i fred og henge opp hengekøye.
Psst! Glad i å henge rundt i hengekøye? Sjekk ut disse tre enkle hengekøyeturene med flott utsikt.
Herfra gikk turen nedover før vi tok av ved KIF-hytta for å komme tilbake til Stein gård. På veien ned fra Søndre Kolsås går du forbi flere informasjonsskilt som viser og forklarer hvordan Kolsås en gang var dekket av lava og skapte helt unike geologiske formasjoner som ringerikssandstein, basalt, og den sjeldne rombeporfyren. Her kan du lære masse på veien! Denne delen av turen var også den bratteste, heldigvis er det tilrettelagt med en del gelendere og trapper på noen av de bratteste partiene, og satt opp noen benker for en liten pust i bakken for de som går turen oppover.
Vi endte opp med å bruke fire timer og 30 minutter på vår tur, men vi vil tro denne rundturen kan gås på halvparten av tiden! Man kan starte turen fra andre sider, som Hauger T-banestasjon eller Gjettum T-banestasjon, og velge kun en av toppene som mål. Da kan man nok gå turen på 1,5 timer.
Gode klatremuligheter
Søndre Kolsås er et populært sted for friklatring. Det var flere på vei opp veggen da vi nøt utsikten på toppen. Det var noen boltede ruter, men det er visst hovedsakelig natursikringer. Veggene består hovedsakelig av basalt og rombeporfyr, som gir gode og stabile klatreforhold.
Kolsåstoppene er også et geologisk paradis, kjent for sine unike bergarter og vulkanske historie. Området består hovedsakelig av basalt og rombeporfyr, som ble dannet under vulkanske utbrudd for rundt 300 millioner år siden da jordskorpen i Oslofeltet sprakk opp. Disse bergartene gir ikke bare gode og utfordrende klatreforhold, men også et innblikk i Norges geologiske fortid.
Psst! Nysgjerrig på klatring i Oslo? Da bør du sjekke ut Norges største innendørs klatresenter!