Tur til Fagervann

fagervann_marenmjelstad.jpg

Tekst & foto: Maren Mjelstad

En perfekt dagstur i Nordmarka er til idylliske Fagervann. Vi tok en tur til det lille vannet, som kan by på både utsikt og flotte leirplasser rett ved vannet.

Selv om Oslo er kjent som en storby, skal man ikke dra langt for å komme til flotte friluftsområder. Et av disse er Fagervann, som ligger 416 meter over havet litt nord for Maridalsvannet.

Veien opp (cirka 2,5 km)

Turen starter fra busstoppet Skar, hvor det også er mulig å parkere med bil. Vi tok buss 51 mot Maridalen. Derfra følger man rød skilting til Øyungsdammen - Gaslungen gard. De første hundre meterne går på en grusvei forbi en bom. Deretter tar man til høyre på en liten blåmerket sti med skilting til Fagervann. 

Stien er dekket av røtter og steiner underveis mens man kommer høyere og høyere i terrenget. Gjennom trærne skimter man utsikten mot de omkringliggende toppene. Litt over halvveis til vannet kommer man til et gammelt hogstfelt. En fin plass om man ønsker en liten pause. Det er gradvis stigning hele veien, så en liten pust i bakken er naturlig.

Dette området virker å være et knutepunkt for flere turmål. Om man går ned til høyre kommer man til Øyungen. Stien videre til Fagervann går opp til venstre etter hogstfeltet, med skilting som viser retningen. Siste halvdel var preget av litt snø og is like før 1. mai, men det gikk helt fint å gå i joggesko hele veien!

Idylliske leirplasser

Som en flott lysning midt i gran- og furuskog, dukker Fagervannet opp. Dekket av snø og is, men med åpent vann nært land. Bare noen hakk større enn et tjern. Vi ankommer nordenden og går et stykke langs stien på vestsiden. Her går man forbi den ene idylliske leirplassen etter den andre. 

Vannet må ha fått navnet sitt av en grunn, fordi det er virkelig vakkert. Rundt vannet er det små utstikkere hvor det er perfekt å henge opp hengekøyen med utsikt over vannet. Det finnes også flate områder hvor man kan sette opp telt. Flest leirplasser finnes på østsiden, men du kan finne plasser rundt hele vannet om man leter.

Om du ikke har noe behov for å sitte helt ved vannet, finnes det åpne områder på høydene rundt. Her kan du nyte utsikt over vannet samtidig som du kommer deg litt bort fra eventuelle andre turgåere. Vannet er også et flott utgangspunkt til å besøke alle de omkringliggende toppene, slik som Båhushøgda (451 moh), Lyberga (463 moh) og Stutehaugen (461 moh).

NB! Husk at det er generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Les deg derfor opp på bålreglene i Oslo kommune før du drar på tur.

Hjemturen (ca. 3,5 km)

For å få sett enda mer av det fine området i Nordmarka, valgte vi å ta en annen vei hjem. Fra nordenden av vannet følger vi skilting til Hønefoten/Maridalen skole. DNT-skiltet viser 3,5 kilometer, og vi brukte litt over 40 minutter med noen fotopauser. 

Veien ned er en lang nedoverbakke. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen så man ikke snubler eller vrikker en ankel. Vi anbefaler å ta noen stopper for å nyte den fantastiske blandingsskogen man går igjennom, og ikke bare løpe ned. Man kan også skimte Maridalsvannet mellom trærne de siste to kilometerne.

De blåmerkede trærne tar deg til bilveien. Om du går til venstre kommer du til Maridalen skole, hvor buss 51 Nydalen går fra. Du kan også gå ned til Hammeren, hvor samme buss går fra. Bussen går ikke så ofte, så det kan være lurt å sjekke bussruter.

Psst! Trenger du flere tips til turer i Oslomarka? Da kan du hente inspirasjon fra våre mange artikler om turer i Oslomarka her.