Overnatting i Oslomarka med Elisa Røtterud
Tekst: Maren Mjelstad / Foto: Elisa Røtterud
Vi har spurt den erfarne turelskeren Elisa Røtterud om tips til turer man bør sjekke ut i Oslomarka, enten man er rutinert friluftsperson eller nybegynner. Gjennom instagram-profilen sin deler hun sine turer med over 24 tusen følgere.
Hun jobber til daglig som konsulent og storyteller i Norrøna, PR-ansvarlig for Birkenstock i Norge, og leverer innhold til sponsorer og diverse merkevarer. Men mange kjenner hennes kanskje best gjennom profilen hennes @elisarotterud på Instagram, hvor hun deler sin glede over friluftsliv. Her legger hun ut alt fra turer i Himalaya til turer i Oslomarka.
Gikk all in
– Jeg kommer fra skogen- så den har alltid vært der. Men jeg vil si at vendepunktet mitt kom i 2010. Da gikk jeg all in!
Elisa vokste opp i Sørum, og bor i dag i Oslo. Men hva hun kaller “hjemme” er en annen sak. Hun forbinder et hjem med nostalgiske minner og opplevelser, slik som Himalaya. I 2012 besøkte hun fjellkjeden for første gang.
Den gang jobbet hun som moteredaktør for magasinet Cosmopolitan, men det skulle raskt endre seg. Da Elisa så fjellet Ama Dablam gjorde det et såpass stort inntrykk, at hun sa opp jobben og solgte høyhælene.
Overnatting på vinteren
Å overnatte ute på vinteren kan virke både kaldt og skremmende for mange. Før man begir seg ut på tur trekker Elisa fram tre viktige ting folk bør sjekke før de skal ut på tur: YR, Skiforeningen og Norgeskart.
– Har en ikke utstyr må en sjekke at det en låner dekker turens temperatur. Å fryse ute om vinteren gir sjelden mersmak. Du bør ha seg en skikkelig vinterpose og et godt liggeunderlag. Er du ekstra kald på føttene, skaff deg et par tøfler i dun og et ullskift er også kjekt å ha med. Hodelykt, brenner til mat og smelting av snø, og en middag som metter er også sjelden feil.
“Must-haves” på tur
Mange kan bli overvelmet av mengden utstyr man får anbefalt til en tur. Noen mener kanskje at man bør ha det dyreste og nyeste, mens andre sverger til anorakken man arvet fra en gammeltante. Her finnes det ikke noen fasit, men å spørre seg om funksjonen og nødvendigheten av en ting kan være en fin huskeregel.
– Funksjonalitet, vekt og mat er viktig. Jeg bruker mye tid på å pakke. En tar med seg det nødvendigste på tur- og hva som er nødvendig, det må en selvsagt bestemme selv. Sist, men ikke minst- førstehjelpsutstyr. Du vet aldri når ulykker inntreffer, så greit å være på den sikre siden.
Og til deg som vil gå fra joggesko-turer rundt Sognsvann til noe litt mer krevende, er talen klar fra Elisa:
– Hvorfor gå i kø ute i naturen? Marka er uendelig! Krokskogen- Asbjørnsen og Moes eventyrskog - reis dit!
ELISAS To turtips I OSLOMARKA
Vi er så heldige å fått Elisa til å komme med to anbefalinger til turer man kan begi seg ut på i Oslo. Turene fungerer både sommer og vinter, men naturlig nok er det tatt utgangspunkt i den kaldeste årstiden.
Tur 1: Solemskogen til Linderudkollen (ca. 2 km -Enkel start)
– Ta et mikroeventyr over Oslo! Ta bussen til Solemskogen og begi deg mot Linderudkollen. Her er det utallige campingspotter som bare venter på deg! De fleste trekker mot Grefsenkollen for Oslo utsikten, og den er så flott, men det er like fint mellom Linderudkollen og Solemskogen. Jeg liker å finne det jeg tror er hemmelige perler i marka. Her har jeg tilbragt mange netter i 2020.
Tur 2: Ringkollen til Kjelsås (61,7 km - Krevende)
– En krysning er alltid moro, for da er det ingen vei tilbake. Ta frem fjellskiene og pulken! Gå fra Ringkollen til Kjelsås! Følg Skiforeningen for løypenettverk og lag ruta du føler blir gøyest. Her kan du gå offpiste på trillestier. Når tok du sist en markaekspedisjon? Beregn to overnattinger på ferden. Hvis føret er bra- holder det med en overnatting, og den kan du da ta på Kikut. Du kan lese mer om denne turen på Skiforeningens nettsider.
Psst! Vil du ha enda flere turtips i Oslo? Sjekk ut artiklene Turtips i marka og Turtips i marka #2.